Historia

Höyryvoimalaitos vuodelta 1927
Ruukki on Pohjois-Suomen vanhimpia teollisuuspaikkakuntia.  Kaikki alkoi potaskatehtaasta 1670-luvulla, joka rakennettiin Pietari Brahen toimesta nykyisen Ruukin Yrityspuiston paikalle. Potaska on kalilipeää, jota käytettiin saippuan ja lasin valmistuksessa raaka-aineena. Tehtaan toiminta kesti ainoastaan 8 vuotta, mutta toiminnan siemen jäi alueelle.

Suurimittaisempi toiminta alkoi vasta 1840-luvulla piispa Franzenin veljen, Zachris’n perustamalla sahalla. Tältä ajalta on jäänyt muistoksi Ruukin Kreivinsaaren vanha punainen rakennus.

Vilkkain teollisuustoiminta sijoittuu 1900-luvun alkuvuosikymmeniin. Ruukissa toimi tuolloin tärpättitehdas, tiilitehtaita, sahoja ja kaljatehdas.  Pytingit ja Patruunan talo rakennettiin Raahen Puutavarayhtiö aloitettua toimintansa 1901. Samoihin aikoihin ruotsalaiset yritykset perustivat paikkakunnalle puuhiilitehtaan, joka valmisti sivutuotteenaan tervaa ja pikiöljyä. Ruotsalaisten yhtiö, Aktiebolaget Finska Kolaffaren,  rakensi myös tiilitehtaan. Yhtiön isännöitsijää ja konttoria varten valmistui rakennus, jossa toimii nykyisin päiväkoti.